Tarihî Türk şivelerinde geçen bazı içecek adları hakkında leksikal tespitler
Abstract
Bu makalede, tematik bir örgü dahilinde, Türk dili ve kültürü tarihi kapsamında, tarihi Türk lehçelerinde geçen (Eski ve Orta Türkçe), yaklaşık olarak 10. yüzyıldan 16. yüzyıla kadar eski Türk kültürünün bir parçası olmak suretiyle Türk dili ve edebiyatında yer bulmuş olan on içecek adı (baxsum, b?ziq, begni, bor, boza, çaqır, seker, suwsuş, sorma, süçig), içinde geçtikleri metin parçalarıyla beraber, leksikolojik (kelimebilimsel) açıdan incelenmiş, eldeki verilerin ışığında; yapı, anlam ve köken bilgisi açısından analiz edilerek dilbilimsel kavram alanları ortaya konmaya çalışılmıştır. In this article, with a thematic review, in the concept of Turkish language and culture history, as cultural elements of old Turkish culture, ten drink names (baxsum, bāziq, begni, bor, boza, çaqır, seker, suwsuş, sorma, süçig) used in texts of historical Turkish dialects (Old and Middle Turkic) from 10th century to 16th century are expounded in terms of lexicology by indicating the passages where the names occur. As a result, in the light of all the information accumulated, the names are analysed from the point of morphology, semantics and etymology and the area of their linguistic notions comprised are given in detail.
Source
Turkish Studies (Elektronik)Volume
5Issue
4URI
http://www.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRFNE5UWTRPQT09https://hdl.handle.net/20.500.12294/2284
http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.1639